Historia de La Moreneta en el Sahara

05/08/2015 19:39

RADIO Y TELEVISIÓN CALELLA

D’aquí uns dies es portarà una placa per la Moreneta que Calella va dur al Sàhara

DENTRO DE UNOS DÍAS SE PONDRÁ UNA PLACA DE LA VIRGEN DE MONTSERRAT EN EL SAHARA, AUTENTICANDO QUE LA IMAGEN FUE DONADA POR LA POBLACIÓN DE CALELLA

La placa descriurà l’origen de la Mare de Deu de Montserrat que hi ha a l’Església cristiana d’Al-Aiun, al Sàhara Occidental. És la Moreneta que es va finançar a través d’una col·lecta popular organitzada pel Grup Pa, Vi i Moltó de Calella l’any 1997 i que el Pare Abat de Montserrat Sebastià Bardolet va beneir un 1 de novembre durant la Romeria de Calella, i baixada a l’Àfrica amb la comitiva del Raid Catalunya-Àfrica en 4×4, on va arribar a Al-Aiun al cap de deu dies.

La placa describe el origen de la imagen de la Virgen de Montserrat que se halla en la Iglesia Cristiana en El Aaiún, Sahara Occidental. Es la imagen que se financió a través de una colecta popular organizada por el Grupo Pa.Vi i Moltó de Calella en el año 1997 y que el Abad de Montserrat Sebastià Bardolet bendeció el 1 de Noviembre durante la Romería de Calella y posteriormente fue trasladada a África en el Raid Catalunya-Àfrica en 4X4, llegando a El Aaiún al cabo de unos días.

Accions del document
D'aquí uns dies es portarà una placa per la Moreneta que Calella va dur al Sàhara

Informa: Oriol Leo

Joan Martínez Esquius, fill d’Olesa de Montserrat i veterà del Sàhara, visita cada any Al-Aiun, i sempre fa parada obligatòria a una església dirigida per pares Oblats. Fa dos mesos hi va anar amb la seva família, esposa, filles i nets, i al anar a ensenyar-los la Verge de Montserrat… «La Moreneta no hi era. Ens l’havien pispat. El Pare Oblat no sabia on era. Podia estar a l’antiga Villa Cisneros. Jo em vaig sentir molt defraudat. A última hora la vam trobar a un racó de la sagristia. Em va saber molt greu. No sabíem d’on sortia ni qui l’havia portat perquè no hi havia cap placa. No la vaig poder fer restituir però vaig imposar-me fer la recerca d’on havia sortit aquesta Mare de Deu«.

Joan Martínez Esquius, hijo de Olesa de Montserrat y veterano del Sáhara realiza una visita cada año a El Aiún, haciendo la visita obligatoria a la Iglesia dirigida por los padres misioneros Oblatos. Hace dos meses hizo el viaje con su esposa, hijas y nietos, al ir a enseñarles la Virgen, ésta no estaba había desaparecido. El Padre Oblato no sabia donde estaba, tal vez podia estar en la Iglesia de Villa Cisneros. Joan se encontré defraudado.. Se buscó la Vigen por todos lados, dispuesto a ir a Villa Cisneros. Se encontró, estaba en un rincón de la sacristia. No sabíamos de donde había salido la Virgen ni quien la trajo a El Aaiún puesto que no había constancia ni placa alguna. No se pudo restituir a su lugar en aquel momento, pero se impuso la búsqueda e indagar la procedencia de esta Virgen.

A partir d’aquí va començar la recerca. Fins i tot Joan Martínez va anar a Madrid a veure un Pare Oblat molt vell que havia estat a Al-Aiun, però no recordava res. Va ser un veterà del Sàhara de Valls qui va recordar que havia estat un home de Calella qui l’havia baixat durant un raid solidari amb 4×4. Seguint el fil va trobar el nom de Rafa Gonzàlez, i a l’Ajuntament li van facilitar el contacte.

A partir de aquí se empezó la búsqueda. Incluso Joan hizo un viaje a Madrid para visitar al Padre Rafael, Oblato que había estado en El Aaiún, pro no recordaba nada. Fue un veterano del Sahara, Albert Marin, quien recordó un comentario de una persona de Calella que dijo que el que había bajado una Virgen en un raid de 4X4 solidario al Sahara .Siguiendo el hilo pudo saer el nombre de Rafa González y el Ayuntamiento de Calella le facilitó su contacto.

Un cop sabut d’on venia la Moreneta va arribar la segona part de la història. Tornar-la a situar al seu lloc. «Llavors vaig escriure al Prefecto Apostólico del Sàhara, li vaig evidenciar que era una Mare de Deu donada per subscripció popular de la ciutat de Calella i ell es va rendir a l’evidencia, i va disculpar-se. Va dir que la tornaria al seu lloc«.

Una vez sabida la procedencia de la Virgen vino la segunda parte de la historia. Volverla a situarla a su lugar original. «Entonces escribí al Prefecto Apostólico de las Iglesias Católicas de Africa, evidenciando que era una Virgen donada por suscripción popular de la Ciudad de Calella y ante la evidencia se disculpó. Dijo que la restituiría a su lugar de siempre»

I perquè mai més no es torni a perdre la Moreneta Calellenca d’Al-Aiun, aviat tindrà als seus peus una placa que dirà d’on ve i qui li va portar. «Amb en Rafael farem un viatge quan ens diguin que la imatge està restituïda al seu lloc i posarem la inscripció de que Calella va donar aquella moreneta. El pare Oblat ja no l’hagués tret, però allà va aparèixer una Verge morena i aquest pare és de Madrid i coneix l’Almudena, però la va treure en bona voluntat i hi va posar Sant Francesc d’Assís. La Moreneta ha de tornar al seu lloc. Mai més vull portar gent a l’església d’Al-Aiun i ensenyar-los el lateral on hi havia la meva Mare de Deu i que hagi desaparegut. Havent-hi la placa quedarà perpetuada la donació de Calella i no hi haurà perill que torni a desaparèixer«.

Para evitar que nunca más se vuelva a extraviar la Virgen «Calellenca» de El Aaiún, muy pronto tendrá a sus pies una placa que dirá de donde viene y quien la llevó al Sahara.
«Con Rafael haremos un viaje cuando nos confirmen que la Imagen está restituida en su lugar y se le pondrá una inscripción diciendo que Calella hizo donación de aquella Virgen. El padre Oblato ya no la hubiese sacado pero al no saber de su procedencia y al renovar la Iglesia puso la imagen de San Francisco de Asís. La Virgen tiene que retornarse a su lugar de siempre. Jamás quiero volver a visitar la Iglesia y encontrarme sin mi Virgen. Poniendo la placa quedará perpetuada la donación de Calella y así no habrá peligro que vuelva a desaparecer.

Aquesta imatge de la Moreneta del Sàhara està recollida al darrer llibre del Grup Pa, Vi i Moltó, «Llenguatge en Pedra i Bronze». És dóna el cas que a la Romeria de l’any passat Jaume Pruna va fer entrega d’un exemplar del llibre al Pare Abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i se li va mostrar explícitament la pàgina on apareix aquesta imatge de Nostra Senyora de Montserrat.

Esta imagen de la Virgen de Montserrat en el Sahara está recogida en el último libro del Grupo » Pa. Vi i Moló» «Llenguatge en Oedra i Broze». Dándose la circunstancia que en la Romeria del pasado año Jaume Pruna hizo una entrega de un ejemplar del libro al actual Padre Abad de Montserrat, Dom Josep Maria Soler. Se le mostró explicitamente la página en donde aparece esta imagen de Nuestra Señora de Montserrat.

Rádio i Televisió Calella

Accions del document

Categorías0