Ruta Lasaliana

Vaig tenir el privilegi de recorre la ruta lasaliana, la ruta del Fundador de les Escoles Cristianes Sant Joan Bta. de La Salle de la mà del meu professor Jaume Pujol Bardolet.

El Germà Jaume, aquell germà que va començar tant jove a La Salle Manresa té un ampli currículum: Doctor en Ciència Teològica per l’Institut Catòlic de Paris, Màster en Catequesis, formador de formadors. Fou director del Centre Espanyol Lasaliano de Formació Permanent i del Centre Internacional de Roma, professor de psicologia de la religió en el centre de la Fundació Vidal i Barraquer de Barcelona, professor en l’Institut Pontifici de Ciències Religioses Sant Pius X. És autor de diversos llibres de teologia i de formació. A destacar «En este momento significativo de la vida consagrada»; «La Pastoral desde la psicologia de la religión»; «El ministerio de animación comunitaria» y «Vocación, fidelidad y cambio. Interpretación Pastoral del fenómeno de «salida» de sacerdotres y religiosos a partir del Concilio Vaticano II».

El Germà Jaume em comentava que havia fet la ruta del Fundador quan estudiava teologia a Paris, junt amb un grup de companys. Coneixia perfectament tots els llocs en els quals va deixar la seva empremta Sant Joan Bta de La Salle, des de la casa on va néixer, el lloc on va fundar la primera escola, Saint Remí, fins al lloc on va morir a Saint Yon de Rouen en 1719.

El Germà Jaume els va tornar a rememorar i jo vaig tenir un guia excepcional.

Una experiència molt agradable va ser la visita a la casa on va néixer Sant Joan Bta de La Salle, avui «Maison La Salle». Ens va rebre el seu director Frère Dominique Rustel, vàrem compartir taula amb tota la Comunitat de germans. El Frère Dominique Rustuel fou alumne del Gmà. Jaume en el Centre Internacional de Roma.
La casa natal de Sant Joan Bta. de La Salle avui és un centre d’Informació i museu, Sales d’audiovisual, biblioteca, etc. És visitat per gent lasaliana de tot el món.
En definitiva va ser una experiència molt gratificant i que em va permetre també conèixer les dues monumentals ciutats de Reims i Rouen
No m’endinsaré a explicar la vida de Sant Joan Bta de La Salle, sí que voldria recordar que en 1900 fou declarat Sant i  en 1950 el Sant Patró dels educadors. Les escoles de La Salle estan esteses per 80 països del món.

En cas que algú volgués més informació sobre el tema disposo de mapes, detall de llocs, etc.
Està al vostre abast i sols ho heu de demanar:   joanmartiesquius@gmail.com


                              Maison La Salle

Amb el Frère Dominique Rustuel, Director de La Salle Reims
 
  Escala de cargol a la maison de La Salle
 
                          Sala de l’Audioviual
 
Casa de les Germanes del nen Jesús on La Salle hi va ser capellà


 
                            Basilica de Sant Rèmi

 
Parròquia de Sant Maurici on hi hagué la primeraescola de La Salle
 
            Catedral de Reims en reformes
 
                   Basílica de Sant Rèmi
                     
En el Lycèe Sant J.B. de La Salle

 
Établissement Saint Jean B. de La salle a Rouen
                      Saint Yon: Noviciat i Escola a Rouen
                     Aquí morí Sant Joan B. de La Salles
 
        
En el monument a Sant J.B. de La Salle a Rouen
 
                   Interior de la Catedral de Rouen
 Primera Escola de La Salle a Rouen 
              Catedral de Rouen
Categorías0